Раст на индексот на доверба на потрошувачите во Турција во месец јуни 2021 година

Институцијата за статистика на Турција (ТУИК) соопшти дека индексот на доверба на потрошувачите во месец јуни 2021 година во споредба со претходниот месец мај со раст од 5,8 отсто се зголеми на 81,7 отсто

1662718
Раст на индексот на доверба на потрошувачите во Турција во месец јуни 2021 година

Индексот на доверба на потрошувачите во Турција во месец јуни 2021 година на месечна база со раст од 5,8 отсто се зголеми на 81,7 отсто.

Институцијата за статистика на Турција (ТУИК), ги соопшти податоците на индексот на доверба на потрошувачите во месец јуни 2021 година.

Сезонски прилагодениот индекс на доверба на потрошувачите кој што се пресметува од анкетните резултати на трендот на потрошувачите во соработка на Институцијата за статистика на Турција (ТУИК) и Централната банка на Република Турција, во месец јуни во споредба со минатиот месец (мај) забележа раст од 5,8 отсто.

Индексот кој во мај изнесуваше 77,3 отсто во јуни се зголеми на 81,7 отсто.Слични вести