Турција за 5 месеци оствари извоз на јагоди во износ од 41 милион 642 илјади долари

Турција за 5 месеци од оваа (2021) година со раст од 135 отсто во споредба со истиот период од 5 месеци минатата (2020) година, оствари извоз на јагоди во износ од 41 милион 642 илјади долари

1653458
Турција за 5 месеци оствари извоз на јагоди во износ од 41 милион 642 илјади долари

Приходите коишто ги заработи Турција од извозот на јагоди во првите 5 месеци од годината, во споредба со истиот период минатата (2020) година со раст од 135 отсто достигнаа до 41 милион 642 илјади долари.

Според сумираните податоци од Унијата на извозниците од Егејската област (ЕИБ), во минатата (2020) година од Турција е остварен извоз на јагоди во 33 земји во светот во износ од 24 милиони 590 илјади долари.

Земја која реализира најголем извоз оваа година, исто како и претходната година е Русија.

Турција во првите 5 месеци од оваа (2021) година реализира оствари извоз на јагоди во износ од 24 милиони 312 илјади долари.

По Русија, на второ место е Романија со извоз од 8 милиони 318 илјади долари, а на трето место Ирак со 5 милиони 520 илјади долари.Слични вести