Турција во првиот квартал постигна раст од 7 отсто

Прогнозата за БДП според методот на производство, по тековните цени во првиот квартал од годината се зголеми за 29,1 отсто

1648754
Турција во првиот квартал постигна раст од 7 отсто

Турската економија во првиот квартал од годинава постигна раст од 7 отсто.

Турскиот институт за статистика (ТУИК) ги објави резултатите од бруто домашниот производ (БДП) за првиот квартал на оваа година (јануари-март).

Соодветно на тоа, прогнозата за БДП, како индекс на верижен обем, во првиот квартал од оваа година се зголеми за 7 отсто во споредба со истиот период претходната година.

Турската економија порасна за 7 проценти во првиот квартал од годинава.

Прогнозата за БДП според методот на производство, по тековните цени во првиот квартал од годината се зголеми за 29,1 отсто во споредба со истиот квартал од претходната година и достигна 1 трилион 386 милијарди 347 милиони лири.

Министерот за трговија Мехмет Муш, во објавата на својот профил на Твитер со назнака „Добредојден развој“, истакна дека извозот продолжува да биде локомотива на растот.

Истакнувајќи дека Турција во првиот квартал на 2021 година постигна раст од 7 отсто, министерот Муш рече:

„Нашиот нето извоз на стоки и услуги даде придонес од 1,1 отсто за овој раст. Благодариме на сите што придонесоа за овој успех“.Слични вести