Извозот на мешункасти производи на Турција во последните 3 години достигна до 1 милијарда долари

Извозот на мешункасти производи на Турција во последните 3 години достигна до 1 милијарда долари и најголемиот извоз се остварува во Ирак, Судан и Германија

1623087
Извозот на мешункасти производи на Турција во последните 3 години достигна до 1 милијарда долари

Извозот на мешункасти производи на Турција во последните 3 години достигна до 1 милијарда долари.

Претседателот на Националниот совет за мешункасти производи Абдулах Оздемир истакна дека Турција во последните 3 години оствари надворешна продажба во износ од 973 милиони долари и е дојдена во положба на нето земја извозник.

Велејќи дека мешункастите производи се хранливи, располагаат со високо хранливи влакна и протеини, Оздемир рече: „Мешункастите производи исто како и во Соединетите Американски Држави (САД) и Канада се стекнаа со статус на специјален производ и во Турција. Мешункастите производи се многу корисни производи благодарение на нивните пребиотични својства кои го спречуваат зголемувањето на вирусите и го зајакнуваат антивирусниот и имунолошкиот систем.“

Оздемир информира дека со позитивните активности во секторот расте заинтересираноста кон производите и дека најголемиот извоз се остварува во Ирак, Судан и Германија. 

 Слични вести