ОЕЦД прогнозата за раст на турската економија за 2021 година од 2,9 отсто ја зголеми на 5,9 отсто

Во извештајот на ОЕЦД, прогнозата за раст на турската економија за којашто во декември 2020 година беше соопштено дека ќе изнесува 2,9 отсто, е зголемена на 5,9 отсто

1598083
ОЕЦД прогнозата за раст на турската економија за 2021 година од 2,9 отсто ја зголеми на 5,9 отсто

Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) прогнозата за раст на турската економија за 2021 година од 2,9 отсто ја покачи на 5,9 отсто.

ОЕЦД го објави „Извештајот за економската перспектива за времеен период за март“.

Во извештајот се нагласува дека ограничувањата поради пандемијата на новиот тип коронавирус (Ковид-19) стануваат причина за задоцнување на растот во кус временски период во некои земји и сектори.

Им се одделува на проценки во однос на тоа дека продолжуваат големите ризици за економијата и се укажува дека побрзото напредување на процесот на вакцинација во земјите ќе обезбеди побрзо укинување на ограничувањата и зголемување на довербата и трошоците. 

Во извештајот се доставува следното предупредување: „Бавното напредување во процесот на вакцинација и појавата на нови мутации на вирусот пред кои се неефикасни сегашните вакцини, ќе резултира со послабо економско опоравување, поголеми загуби во вработувањето и поголем број на банкротирани фирми.“

Во извештајот на ОЕЦД, прогнозата за раст на турската економија за којашто во декември 2020 година беше соопштено дека ќе изнесува 2,9 отсто, е зголемена на 5,9 отсто.Слични вести