Турција најголемиот раст на извозот во февруари го оствари во Германија

Извозот на Турција во февруари во споредба со истиот период минатата година се зголеми за 9,6 отсто

1596616
Турција најголемиот раст на извозот во февруари го оствари во Германија

 

Извозот на Турција во февруари во споредба со истиот период минатата година се зголеми за 9,6 отсто и достигна 16 милијарди 12 милиони долари.

Турција, минатиот месец најголемиот раст врз основа на количината го постигна во извозот во Германија. Извозот во Германија во февруари во споредба со истиот период од претходната година се зголеми за 164 милиони 11 илјади долари и достигна 1 милијарда 359 милиони 318 илјади долари.

Соединетите Американски Држави (САД), Кина, Велика Британија и Франција беа другите земји кои ја следеа Германија од аспект на зголемувањето на извозот врз основа на количината.

Во наведениот период, извозот на Турција во САД постигна раст од 160 милиони 412 американски долари и достигна 823 милиони 542 илјади долари, за Кина раст од 109 милиони 132 илјада долари и се зголеми на 252 милиони 346 илјади долари, за Велика Британија се зголеми за 104 милиони 108 илјади и достигна долари 931 милиони 835 илјади долари, за Франција за 83 милиони 49 илјади долари и достигна 685 милиони 372 илјади долари.Слични вести