Извозот на сладолед на Турција во 2020 година се зголеми на 35,7 милиони долари

Според податоците на Институцијата за статистика на Турција (ТУИК), извозот на сладолед на Турција во 2020 година во споредна со претходната (2019) година со раст од 7 отсто се зголеми на 35,7 милиони долари

1592240
Извозот на сладолед на Турција во 2020 година се зголеми на 35,7 милиони долари

Извозот на сладолед на Турција во минатата 2020 година во споредна со претходната (2019) година со раст од 7 отсто се зголеми на 35,7 милиони долари.

Според податоците на Институцијата за статистика на Турција (ТУИК), извозот на сладолед на Турција кој во 2019 година изнесуваше 33,4 милиони долари со раст од приближно 7 отсто се зголеми на 35,7 милиони долари.

Во 2020 година во Турција се произведени 459 милиони 643 илјади 234 литри сладолед од кои приближно 17 отсто односно 77 милиони 195 илјади 801 литар се произведени во градот Кахраманмарап. 

Сладоледџиите од Кахраманмараш во 2020 година остварија извоз на сладолед во 21 земја од што заработија приходи во износ од 1,2 милиони долари.

 Слични вести