Турција во 2020 година од извозот на 68.260 тони суви смокви заработи 237 милиони долари

Според добиени информации од Униите на извозниците од Егејската област (ЕИБ), Турција во 2020 година од извозот на 68.260 тони суви смокви заработи приходи во износ од 237 милиони долари

1578877
Турција во 2020 година од извозот на 68.260 тони суви смокви заработи 237 милиони долари

Турција во 2020 година од извозот на 68.260 тони суви смокви заработи приходи во износ од 237 милиони долари.

Според добиени информации од Униите на извозниците од Егејската област (ЕИБ), извозот на смокви на Турција во 2020 година во споредба со претходната 2019 година на количинска база оствари раст од 5 отсто, додека заработените девизни приходи речиси беа на исто ниво.

На прво место со извоз на 12.774 тони суви смокви и заработени приходи во износ од 35 милиони 244 илјади долари се наоѓаат Соединетите Американски Држави (САД).

По САД, следуваат Франција со извоз од 34 милиони 574 илјади долари и Германија со 8.186 тони суви смокви и заработени приходи од 34 милиони 156 илјади долари.Слични вести