Раст на индексот на доверба на потрошувачите во Турција во месец јануари 2021 година

Институцијата за статистика на Турција (ТУИК), соопшти дека индексот на доверба на потрошувачите во месец јануари 2021 година во споредба со претходниот месец декември 2020 година, со раст од 4 отсто се зголеми на 83,3 отсто

1568453
Раст на индексот на доверба на потрошувачите во Турција во месец јануари 2021 година

Индексот на доверба на потрошувачите во Турција во месец јануари 2021 година во споредба со претходниот месец декември 2020 година со раст од 4 отсто се зголеми на 83,3 отсто.

Институцијата за статистика на Турција (ТУИК), го соопшти индексот на доверба на потрошувачите во месец јануари 2021 година.

Сезонски прилагодениот индекс на доверба на потрошувачите кој што се пресметува од анкетните резултати на трендот на потрошувачите во соработка на Институцијата за статистика на Турција (ТУИК) и Централната банка на Република Турција, во месец јануари 2021 година во споредба со минатиот месец (декември, 2020) забележа раст од 4 отсто.

На тој начин индексот на доверба на потрошувачите кој во месец декември 2020 година изнесуваше 80,1 во месец јануари 2021 година се искачи на 83,3 отсто.

 Слични вести