Турција од извозот на суви кајсии во 2020 година заработи 266 милиони 202 илјади долари

Од градот Малатја минатата (2020) година е остварен извоз на 90.317 тони суви кајсии во 100 земји низ светот и од тоа се заработени девизни приходи во висина од вкупно 266 милиони 202 илјади долари

1558551
Турција од извозот на суви кајсии во 2020 година заработи 266 милиони 202 илјади долари

Минатата (2020) година од Турција е остварен извоз на суви кајсии во 100 земји ширум светот во износ од 266 милиони долари.

Од градот Малатја кадешто се остварува значаен дел од производството на суви кајсии во светот, минатата (2020) година е остварен извоз на 90.317 тони суви кајсии во 100 земји низ светот и од тоа се заработени девизни приходи во висина од вкупно 266 милиони 202 илјади долари.

Претседателот на Трговската берза на Малатја Рамазан Озџан истакна дека и покрај пандемијата на новиот тип коронавирус (Ковид-19) минатата година извозот на сувии кајси е реализиран на многу добра точка.

Тој рече: „Минатата (2020) година со остварен извор на 90.137 тони суви кајсии обезбедивме девизни приходи во износ од 266 милиони 2020 илјади долари.

Рамазан Озџан информира дека во минатата 2020 година е остварен извоз на суви кајсии во 100 земји и дека по надворешната продажба на прво место се наоѓаат Соединетите Американски Држави (САД) европските земји.

 Слични вести