Нов рекорд на Истанбулската берза: Индексот BIST 100 се искачи на рекордни 1.497,92 поени

Индексот BIST 100 којшто во првата половина на денот премина во тенденција на раст, заклучно со 13:00 часот по турско време со остварен раст од 21,19 отсто се искачи на 1.497,92 поени

1556993
Нов рекорд на Истанбулската берза: Индексот BIST 100 се искачи на рекордни 1.497,92 поени

Индексот BIST 100 на Истанбулската берза во првата половина на првиот работен ден од неделата (понеделник) доби вредност од 1,44 отсто со што се искачи на 1.497,92 поени, додека највисокото ниво до коешто достигна во денот го искачи на 1.498,41 поени.

Индексот BIST 100 којшто во првата половина на денот премина во тенденција на раст, заклучно со 13:00 часот по турско време со остварен раст од 21,19 отсто се искачи на 1.497,92 поени. Вкупниот обем на трансакција е остварен на ниво од 14,5 милијарди турски лири (приближно 1,9 милијарди долари).

Во првата половина банкарскиот индекс доби вредност од 1,62 отсто, а индексот на холдинзи вредност од 1,45 отсто. Меѓу индексите во секторите најголема заработка обезбеди рударството со вредност од 8,73 отсто.

Индексот BIST 100 на Истанбулската берза највисокото ниво до коешто достигна во денот го искачи на  1.498,41 поени.

 Слични вести