Голема побарувачка од Европа за пастрмките на реката Еуфрат

Лососот и пастрмките се извезуваат во Германија, Франција, Белгија, Романија и Русија.

1555800
Голема побарувачка од Европа за пастрмките на реката Еуфрат

 

Во градот Шанлиурфа ко важи за еден од најголемите земјоделски центри на Турција, пастрмките коишто се одгледуваат на реката Еуфрат, се извезуваат во странство.

Шанлурфа, кој со Проектот Југоисточна Анадолија (ГАП) откако плодните земји беа наводнети со вода, освен тоа што постигна напредок во сите полиња и беа развиени различни сектори, исто така почна да се споменува и со производство на пастрмки.

Секој изминат ден се повеќе расте бројот на објекти за мрестење пастрмки во окрузите Бозова, Хилван, Биречик и Сиверек.

Меѓу 15 илјади тони риби што се произведуваат во регионот, лососот и пастрмките се извезуваат во Германија, Франција, Белгија, Романија и Русија.Слични вести