Извозот на свежо овошје и зеленчук од Егејот постигна рекорд

Русија е на прво место од аспект на извоз на свежо овошје и зеленчук, а Германија е на прво место во извозот на готови производи

1549377
Извозот на свежо овошје и зеленчук од Егејот постигна рекорд

 

Хајретин Учак, претседателот на Унијата на извозници на свежо овошје и зеленчук од Егејот, рече дека од 1 јануари до денес, извозот на унијата за прв пат во својата 54-годишна историја ја надмина границата од 1 милијарда долари.

На онлајн прес-конференцијата, Учак рече:

„Во периодот од 1 јануари до 19 декември 2020 година, постигнавме извоз од 1 милијарда 3 милиони долари и за прв пат во нашата 54-годишна историја го поминавме прагот од 1 милијарда долари. Во 2020 година, земјоделските унии во рамките на Унијата на извозниците од Егејот (ЕИБ) се искачивме на врвот“.

Наведувајќи дека од аспект на извозот на црешите, киселите краставички и сушените домати го зазедоа првото место во извозот на Унијата, Учак рече дека од аспект на извозот на трпезно грозје и домати исто така обезбедиле значителен прилив на девизи. Во 2020 година понудивме турско овошје и зеленчук на потрошувачите во 140 земји.

Хајретин Учак потенцираше дека Русија е на прво место од аспект на извоз на свежо овошје и зеленчук, а Германија е на прво место во извозот на готови производи.Слични вести