Турција од извозот на суви кајсии заработи 236 милиони 555 илјади долари

Турција во периодот јануари-ноември годинава од извозот на 81.364 тони суви кајсии од Малатја заработи приходи во износ од 236 милиони 555 илјади долари

1547951
Турција од извозот на суви кајсии заработи 236 милиони 555 илјади долари

Од Турција во периодот јануари-ноември годинава е остварен извоз на суви кајсии од градот Малатја 0во износ од 236 милиони 555 илјади долари.

И покрај епидемијата на новиот тип коронавирус (Ковид-19) не се намалува брзината во надворешната продажба на кајсии од Малатја, како трет производ за кој е добиена регистрација на ознака за потекло т.ј. географска ознака кај Европската унија (ЕУ). 

Според податоците на Трговската берза на Малатја, во градот во периодот јануари-ноември минатата (2019) година од остварениот извоз на 89.268 тони суви кајсии се заработени 227 милиони 757 илјади долари.

Во истиот период оваа (2020) година пак, е остварен извоз на 81.364 тони суви кајсии и се заработени приходи во износ од 236 милиони 555 илјади долари.

 Слични вести