Турција за 11 месеци оствари извоз на суво овошје во износ од 221 милион 236 илјади долари

Турција за 11 месеци оствари извоз на суво овошје и негови производи во 94 земји низ светот во вкупен износ од 221 милион 236 илјади долари.

1542560
Турција за 11 месеци оствари извоз на суво овошје во износ од 221 милион 236 илјади долари

Од Турција за 1 месеци е реализиран извоз на суво овошје и негови производи во 94 земји низ светот во вкупен износ од 221 милион 236 илјади долари.

Претседателот на Унијата на извозниците на суво овошје и негови производи во склопот на Униите на извозниците од Југоисточно-анадолската област Мехмет Чикмаз во објавеното писмено соопштение привлече внимание дека Југоисточно-анадолската област е од важните центри во производството во секторот на суво овошје.

Чикмаз појасни дека во процесот на новиот тип коронавирус (Ковид-19) уште еднаш е разбрано значењето на сувото овошје од аспект на здравјето, во светот.

Информирајќи дека во месец ноември годинава во споредба со истиот месец минатата година со раст од 25,4 отсто е остварен извоз во износ од вкупно 31 милион 82 илјади долари, Мехмет Чикмаз го рече следното: „Од нашата област во периодот од 11 месеци годинава во споредба со истиот период минатата година со раст од 8,1 отсто е фрлено потпис на извоз на суво овошје и негови производи во износ од 221 милион 236 илјади долари. Најголемиот извоз во периодот од 11 месеци е остварен на суви кајсии во износ од 81 милион 856 илјади долари, а на второ место со 77 милиони 165 илјади долари се наоѓа извозот на антепски фистаци.“ Слични вести