Првиот извозен воз од Турција за Кина помина од Анкара

Возот, долг 754 метри, патот го продолжува со 42 контејнери бела техника.

1540619
Првиот извозен воз од Турција за Кина помина од Анкара

 

Првиот извозен воз од Турција, кој превезува извозни производи од Турција во Кина и ќе помине 8.693 километри пат, помина низ главниот град Анкара.

Патот наречен Железен пат на свилата/Централен коридор кој важи за краток, безбеден, економски прифатлив и железнички коридор со најсоодветна клима помеѓу континентите Азија и Европа, се подготвува да го пристигне првиот извозен воз од Турција за Кина.

По должина од околу 2.323 километри низ Турција, возот на 8 декември, вторник (утре) вечер, се очекува да пристигне во Карс во возот, а потоа преку железничката линија Баку-Тбилиси-Карс ќе продолжи по патот за Кина.

Надворешната странска патека преку Грузија-Азербејџан-Премин преку Каспиското Море-Казахстан ќе заврши во Сиан во Кина.

Возот, долг 754 метри, патот го продолжува со 42 контејнери бела техника.

Возот, пренесува 1.400 ладилници произведени во Турција и по околу 12 дена се очекува да пристигне во Кина.Слични вести