Групата ОПЕК + усвои одлука за зголемување на производството

Земјите од ОПЕК + ќе го намалат дневното производство на нафта за 500 илјади барели

1539569
Групата ОПЕК + усвои одлука за зголемување на производството

 

Групата ОПЕК +, составена од земјите вон Организацијата на земји извознички на нафта (ОПЕК) коишто не произведуваат нафта, донесе одлука почнувајќи од јануари да го зголеми своето производство на нафта за 500 илјади барели.

Заврши 12-от министерски состанок на министрите за енергија и нафта на 23 земји-членки на ОПЕК + кои одржаа видеоконференција.

Во соопштението коешто беше објавено од страна на ОПЕК по состанокот, беше наведено дека во јануари, земјите од ОПЕК + ќе го намалат дневното производство на нафта за 500 илјади барели. На тој начин, сегашното намалување на производството од 7,7 милиони барели дневно се намали на 7,2 милиони барели.

Во соопштението беше истакнато дека министрите на земјите од ОПЕК +, од следниот месец ќе се состануваат редовно секој месец за да ги проценат условите на пазарот и ќе се утврди зголемувањето на производството да не надминува 500 илјади барели дневно.

Согласнос договорот постигнат во април, групата ОПЕК +, која одлучи за периодот од 1 јули до 31 декември, да го намали производството на 7,7 милиони барели дневно, како резултат на неизвесноста предизвикана од новиот вид епидемија на коронавирус, со задоцнување од еден месец, на сила го стави на 1 август.

Според постигнатиот договор, од 1 јануари 2021 година, износот на прекин требаше да се намали за 2 милиони барели дневно.Слични вести