Берзата Истанбул продолжува да соборува рекорди

Индексот БИСТ 100 во текот на денот достигна историски врв од 1340 поени

1534605
Берзата Истанбул продолжува да соборува рекорди

Берзата Истанбул продолжува да соборува рекорди.

Индексот БИСТ 100 во текот на денот достигна историски врв од 1340 поени.

Индексот, во 13:00 часот според турско време, во споредба со претходното затворање, забележа раст за 15,87 поени. Вкупниот обем на трансакции беше на ниво од 18 милијарди лири.

Во првото полувреме, банкарскиот индекс забележа раст од 1,74 проценти, а индексот на холдинг 0,67 проценти.

Меѓу секторските индекси, транспортните акции обезбедија најголема добивка со 3,88 проценти.

Експертите велат дека позитивните извештаи на меѓународните финансиски институции за средствата на турската лира придонеле за порастот.Слични вести