Турција за 10 месеци од извозот на антепски фистаци заработи приходи од 90 милиони 471 илјада долари

Турција за 10 месеци од извозот на 7.864 тони антепски фистаци заработи приходи во износ од 90 милиони 471 илјада долари

1526110
Турција за 10 месеци од извозот на антепски фистаци заработи приходи од 90 милиони 471 илјада долари

Турција од остварениот извоз на антепски фистаци за 10 месеци годинава заработи приходи во износ од 90 милиони 471 илјада долари.

Антепски фистак од Турција во периодот од 10 месеци беше извезен во 94 земји ширум светот меѓу кои и во Германија, Италија, Холандија, Украина, Португалија и Куба.

Според сумираните податоци од Унијата на извозниците од југоисточна Анадолија (GAİB), од остварениот извоз во периодот од 10 месеци во 2020 година се заработени приходи во износ од 90 милиони 471 илјада долари.

За 10 месеци е остварен извоз на 7.864 тони антепски фистаци за 94 земји ширум светот меѓу кои се наоѓаат Америка, Велика Британија, Австралија, Малдивските острови, Ирска, Јапонија.

Првото место во извозот на антепски фистаци го зазеде Германија со 1.525 тони. 

По оваа земја следуваат Народна Република Кина со 1.423 тони и Италија со 798 тони.

 Слични вести