Албајрак: „Цврсто чекориме кон економската трансформација“

И покрај притисокот на трошоците создадени од пандемискиот ефект, инфлацијата сè уште e под 12,37 отсто

1520510
Албајрак: „Цврсто чекориме кон економската трансформација“

 

Министерот за терзор и финансии Берат Албајрак рече:

„Цврсто чекориме напред кон економска трансформација“.

Министерот Албајрак својата оценка во врска со најновите случувања во економијата ја сподели преку својот профил на Твитер.

Потсетувајќи дека потрошувачката инфлација во февруари пред новиот вид коронавирус (Ковид-19) 12,37 отсто, Албајрак рече:

"И покрај притисокот на трошоците создадени од пандемискиот ефект, инфлацијата е сè уште под ова ниво. Нашата цел во 2021 година ќе биде инфлацијата да ја намалиме на едноцифрена бројка. Цврсто чекориме напред кон економска трансформација со цел да оствариме повеќе производство и вработување и поголем извоз“.Слични вести