Ковид-19 може да биде причина за екстремно осиромашување на околу 150 милиони луѓе во светот

Екстремната сиромаштија се дефинира како да се живее со помалку од 1,9 американски долар на ден

1504873
Ковид-19 може да биде причина за екстремно осиромашување на околу 150 милиони луѓе во светот

 

Епидемијата на новиот вид на коронавирусот (Ковид-19) може да доведе до екстремна сиромаштија на 150 милиони луѓе до 2021 година.

Светската банка го објави Извештајот за сиромаштија и заеднички просперитет во 2020 година, под наслов „Свртување на шансите“ кој се подготвува на секои 2 години,.

Во извештајот беше посочено дека глобалната екстремна сиромаштија прв пат по повеќе од 20 години се очекува да се зголеми во 2020 година.

Во извештајот, кој се проценува дека епидемијата „Ковид-19“ годинава ќе доведе до екстремна сиромаштија на 88 милиони до 115 милиони луѓе, беше забележано дека во зависност од тежината на економската рецесија, оваа бројка до 2021 година се очекува да се зголеми на 150 милиони.

Додека екстремната сиромаштија се дефинира како да се живее со помалку од 1,9 американски долар на ден, во 2020 година ова веројатно ќе влијае на 9,1 до 9,4 проценти од светската популација, се вели во извештајот.

Во извештајот на банката беше потсетено дека пред избувнувањето на „Ковид-19“ годинава се очекува стапката на сиромаштија да се намали на 7,9 проценти.Слични вести