Извозот на свежо овошје и зеленчук од Турција надмина 1 милијарда долари

Претседателот на Унијата на егејските извозници на свежо овошје и зеленчук Хајреттин Учак истакна дека извозот на свежо овошје и зеленчук и нивни производи надмина 1 милијарда долари

1481681
Извозот на свежо овошје и зеленчук од Турција надмина 1 милијарда долари

Извозот на свежо овошје и зеленчук и нивни производи од Турција надмина 1 милијарда долари.

Претседателот на Унијата на егејските извозници на свежо овошје и зеленчук Хајреттин Учак истакна дека извозот на свежо овошје и зеленчук и нивни производи надмина 1 милијарда долари.

Учак, во објавеното писмено соопштение појасни дека извозниците на свежо овошје и зеленчук и нивни производи во периодот од 1 јануари до 28 август својот извоз со раст од 6 отсто го зголемија на 1 милијарда 24 милиони долари.

Хајреттин Учак информира дека производи кои беа најмногу извезени во наведениот период се сушени домати, лушпи од овошје, овошни сокови и концентрати, газирани пијалоци, туршии, салца од домати, конзервиран зеленчук.

Велејќи дека 40 отсто од извозот на производи е остварен од Егејската област, Учак го рече следното: „Во првите 7 месеци остваривме извоз во 171 земја од кои во Германија 143 милиони долари, во САД 106 милиони долари, Ирак 91 милиони долари, Англија 67 милиони долари, Холандија 59 милиони долари.Слични вести