Турција во првата половина на годината од извозот на маски заработи 105,1 милион долари

Турција во периодот јануари-јуни оваа година оствари извоз на медицински маски за еднократна употреба во износ од 105 милиони 86 илјади 461 долар

1476408
Турција во првата половина на годината од извозот на маски заработи 105,1 милион долари

Турција во првата половина на оваа (2020) година кога пандемијата на новиот тип коронавирус (Ковид-19) го зафати целиот свет оствари извоз на медицински маски за еднократна употреба во износ од 105,1 милион долари.

Според добиени информации од суминари податоци на Инструкцијата за статистика на Турција (ТУИК), Турција во периодот јануари-јуни реализира извоз на медицински маски за еднократна употреба во 108 места низ светот.

Во овој процес под влијание на пандемијата на Ковид-19 којашто го зафати светот, Турција оствари извоз на медицински маски за еднократна употреба во износ од 105 милиони 86 илјади 461 долар.

Извозот на истиот производ во истиот период минатата година беше на ниво од 1,7 милиони долари. 

Најголема побарувачка за маски од Турција за еднократна употреба во периодот јануари-јуни пристигна од Германија, Кина, Франција, Романија и Кувајт.

Количината  на извозот на маски во периодот јануари-јуни оваа година изнесува приближно 1.260 тони. Слични вести