Албајрак: „Турција ќе биде земја со најмала рецесија од аспект на перформансот во вториот квартал“

Според нашите проекции, рецесијата во Турција ќе изнесува околу минус 2 или 1

1472100
Албајрак: „Турција ќе биде земја со најмала рецесија од аспект на перформансот во вториот квартал“

Министерот за трезор и финансии Берат Албајрак рече дека „Турција ќе биде земја со најмала рецесија од аспект на перформансот во вториот квартал. Втората половина ќе биде позитивна.“

Министерот Алабајрак во интервјуто за еден приватен ТВ-канал се осврна на неповолното влијание на епидемијата на Ковид-19 врз економијата.

„Турција ќе биде земја со најмала рецесија од аспект на перформансот во вториот квартал. Втората половина ќе биде позитивна.

Втората половина ќе биде позитивна“ рече Албајрак.

„Почна силно закрепнувањето на сите податоци. Сите оние коишто го изнесоа тврдењето дека Турција ќе доживее рецесија од 5 отсто повторно ќе се излажат. Според нашите проекции, рецесијата ќе изнесува околу минус 2 или 1. Тоа многу подобар просек од светскиот“ рече Албајрак.Слични вести