Раст на извозот на Турција во јуни во споредба со истиот период минатата гоина

Надворешниот трговски дефицит се намали за 17 отсто и опадна за 2 милијарди 846 милиони долари

1463955
Раст на извозот на Турција во јуни во споредба со истиот период минатата гоина

Извозот на Турција во јуни во споредба со истиот период минатата година се зголеми за 15,7 отсто и достигна 13 милијарди 462 милиони долари.

Објавени привремените податоци за надворешна трговија за јуни кои беа подготвени од страна на Заводот за статистика на Турција (ТУИК) во соработка со Министерството за трговија.

Според податоците, во рамките на Генералниот трговски систем (ГТС) извозот во јуни во споредба со истиот период минатата година забележа раст од 15,7 отсто и достигна 13 милијарди 462 милиони долари.

Надворешниот трговски дефицит се намали за 17 отсто и опадна за 2 милијарди 846 милиони долари.Слични вести