Мермерот од Мугла во Турција се извезува во 60 земји низ светот

Од градот Мугла којшто располага со значајно место во производството на мермер во Турција, се остварува извоз во 60 земји низ светот, а пред се во Соединетите Американски Држави (САД), Кина и Индија

1444806
Мермерот од Мугла во Турција се извезува во 60 земји низ светот

Белиот мермер кој што се произведува во градот Мугла и кој е регистриран со географска ознака, се извезува во 60 земји низ светот.

Во Турција која зазема место во Алпскиот појас кадешто се наоѓаат најбогатите природни камени форми на светот, има голем број видови и големи количини резерви на мермер.

Од градот Мугла којшто располага со значајно место во производството на мермер во Турција, се остварува извоз во 60 земји низ светот, а пред се во Соединетите Американски Држави (САД), Кина и Индија.

Во секторот на мермерот во Турција се вработени приближно 10 илјади лица и на економијата на земјата и се обезбедуваат девизни средства во износ од приближно 230 милиони долари годишно. 

 

 Слични вести