Расте бројот на земјите во кои се извезуваат цреши од градот Токат

Од видовите цреши коишто се одгледуваат во градот Токат на површина од 5 илјади декари се обезбедуваат годишно околу 9 илјади тони реколта од кои приближно 60 отсто се извезуваат во странство

1443076
Расте бројот на земјите во кои се извезуваат цреши од градот Токат

Црешите коишто се одгледуваат во градот Токат се извезуваат во голем број земји ширум светот.

Од црешите коишто се одгледуваат во градот на површина од 5 илјади декари се обезбедуваат годишно околу 9 илјади тони реколта.

Од видовите цреши кои се одгледуваат во округот на градот Токат, а пред се видовите како што се "Зираат 0900", "Наполеон", "Винк" и "Стелла", приближно 60 отсто се извезуваат во странство.

По земјите како што се Русија, Украина, Грузија, Германија, Холандија и Италија, црешите од градот Токат почнаа да се извезуваат и во Саудиска Арабија, Катар и Јордан.Слични вести