Раст на ивозот на овошје и зеленчук на Турција за 20 отсто

Епидемијата на новиот тип на коронавирусот (Ковид-19) предизвика значајни промени во глобалниот пазар на храна

1440081
Раст на ивозот на овошје и зеленчук на Турција за 20 отсто

Турција во периодот јануари-мај од аспект на извозот на овошје и зеленчук во споредба со истиот период лани постигна раст од 20 отсто.

Унијата на извозниците на свежо овошје и зеленчук соопшти дека епидемијата на новиот тип на коронавирусот (Ковид-19) предизвика значајни промени во глобалниот пазар на храна и Турција оваа состојба ја претвори во предност. Во писменото соопштение кое беше објавено од страна на Унијата беше истакнато следното:

Турција од географски аспект се наоѓа на 2 до 3 дена растојание ......... Затоа било кој производ со голема леснотија може да го достави на сите пазари и тоа е голема предност.

Ние многу лесно ги доставуваме нашите производи на пазарите во Европа и Русија. Исто така во последните години и скандинавските земји за нас се претворија во добар пазар. Гледано од тој аспект, најзначаен пазар за нас е Далекиот Исток.Слични вести