Сијарто: Зајакнувањето на економската соработка меѓу Турција и ЕУ е во интерес ѝ на Унгарија ѝ на Турција

Унгарскиот министер за надворешни работи и надворешна трговија Петер Сијарто истакна дека зајакнувањето на економската соработка меѓу Турција и Европската унија (ЕУ) е во национален интерес иѝ на Унгарија ѝ на Турција

1439633
Сијарто: Зајакнувањето на економската соработка меѓу Турција и ЕУ е во интерес ѝ на Унгарија ѝ на Турција

Унгарскиот министер за надворешни работи и надворешна трговија Петер Сијарто по остварениот телефонски разговор со министерката за трговија Рухсар Пекџан даде и изјави преку својот профил на социјалната мрежа Фејсбук кадешто истакна дека лично ќе преземе иницијативи за постигнување на договор меѓу Европската комисија (ЕК) и Турција во однос на трговски прашања. 

Сијарто рече дека ѝ се заблагодаруваат на турската Влада за доставената помош во неопходните материјали во најтешките времиња во борбата против новиот тип коронавирус (Ковид-19).

Велејќи дека зајакнувањето на економската соработка меѓу Турција и Европската унија (ЕУ) е во национален интерес ѝ на Унгарија ѝ на Турција, Петер Сијарто го рече следното: „Ќе преземам иницијативи за постигнување договор меѓу Европската комисија (ЕК) и Турција во однос на трговски прашања и за да не бидат воведени нови царински давачки.“

 Слични вести