ОЕЦД: Единствено БДП на Турција и Индија порасна во првиот квартал на 2020 во периодот на Ковид-19

ОЕЦД го објави извештајот за привремениот економски раст на земјите членки на Г20 за првиот квартал на 2020

1434497
ОЕЦД: Единствено БДП на Турција и Индија порасна во првиот квартал на 2020 во периодот на Ковид-19

 

Организацијата за соработка и развој (ОЕЦД) соопшти дека и покрај епидемијата на Ковид-19, меѓу земјите членки на Г-20, единствено Турција и Индија успеаја да постигнат раст на Бруто домашниот призвод (БДП) во првиот квартал на 2020.

Организацијата ОЕЦД го објави извештајот за привремениот економски раст на земјите членки на Г20 за првиот квартал на 2020.

Според податоците на извештајот, Турција во првиот квартал на 2020 во споредба со истиот период лан постигна раст од 0,6 отсто, додека Индија раст од 0,7 отсто.

Турција меѓудругото од аспект на сезонското прилагодување во првоот квартал на 2020 на базна основа со раст од 4,4 отсто постигна најголем економски раст меѓу земјите членки на Г20.Слични вести