Продолжува да опаѓа невработеноста во Турција

Институцијата за статистика на Турција (ТУИК) ги соопшти статистичките податоци за работната сила во врска со месец мај

1433408
Продолжува да опаѓа невработеноста во Турција

Процентот на невработеност во Турција во месец март оваа (2020) година во споредба со истиот месец минатата (2019) година со пад од 0,9 отсто се намали на 13,2 отсто.

Институцијата за статистика на Турција (ТУИК) ги соопшти статистичките податоци за работната сила во врска со месец мај.

Бројот на невработените во Турција на над 15 годишна возраст во месец март во 2020 година во споредба со истиот месец минатата (2019) година се намали за 573 лица и опадна на 3 милиони 971 илјада лица.

Процентот на невработеност со пад од 0,9 отсто се намали на ниво на 13,2 отсто.

Процентот на невработеност вон земјоделството со пад од 1,1 поен се намали на 15 отсто.Слични вести