ММФ соопшти дека економските очекувања од голем број земји зе многу полоши

Најверојатно во јуни ќе ги ажурираме нашите прогнози. Во 2020 очекувањата ќе бидат полоши.

1416382
ММФ соопшти дека економските очекувања од голем број земји зе многу полоши

Претседателката на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) Кристина Георгиева рече дека економските податоци кои пристигнуваат од голем број земји покажуваат дека состојбата е многу полоша.

„Најверојатно во јуни поворно ќе ги ажурираме прогнозите. Очекувањата за 2020 година ќе бидат малку полоши.“

Георгиева во говорот што го одржа преку телеконференција со Фајнаншл Тајмс, направи осврт на економското влијание на новиот тип на коронавирусот (Ковид-19).

Алудирајќи на неповолното влијание на епидемијата, Герогиева рече дека податоците што пристигнаа од голем број земји се многу полоши од нашите прогнози.

Најверојатно во јуни ќе ги ажурираме нашите прогнози. Во 2020 очекувањата ќе бидат полоши.

Кризата со Ковид-19 треба да ја претвориме во можност поради што треба да се остварат структурни подобрувања за обезбедување на одржливиот раст.Слични вести