Турција во 2019 година оствари извоз на туршија во износ од 217,6 милиони долари

Турција минатата (2019) година им продаде туршија на 98 земји во светот и од тоа заработи приходи во износ од 217 милиони 638 илјади долари и тоа претставува рекордна заработка од продажба на туршија

1411403
Турција во 2019 година оствари извоз на туршија во износ од 217,6 милиони долари

Турција минатата година им продаде туршија на 98 земји во светот.

Од оваа остварена продажба се заработени приходи во износ од 217 милиони 638 илјади долари и тоа претставува рекордна заработка од продажба на туршија.

Извозот на туршија во првите четири месеци (јануари-април) од оваа година пак, во спордба со истиот четиримесечен период минатата (2019) година со раст од 30 отсто изнесува 76 милиони долари.

Во овој период со 34 милиони долари најмногу е остварен извоз на туршија од пиперки, а потоа со 26 милиони долари следува туршијата од корнишони и со 11 милиони долари туршијата од мешан зеленчук.Слични вести