Берат Албајрак: Земјите на Г-20 ќе преземат мерки за економско опоравување

Минисерот за трезор и финансии Берат Алајрак истакна дека земјите од Г-19 постигнаа согласност во однос на Акциониот план и дека во тие рамки ќе се преземат мерки за економско опоравување

1399480
Берат Албајрак: Земјите на Г-20 ќе преземат мерки за економско опоравување

Министрите за финансии и гувернерите на Централните банки на земјите од Г-20 (20 индустриски најразвиени земји и земји со забрзан економски развој) одржаа средба преку видеоконференција посветена на борбата против глобалната епидемија на новиот тип коронавирус (Ковид-19).

Минисерот за трезор и финансии Берат Албајрак на состанокот истакна дека земјите од Г-19 постигнаа согласност во однос на Акциониот план и дека во тие рамки ќе се преземат мерки за економско опоравување.

Албајрак се осврна на тоа дека согласно овој план се предвидува земјите на Г-20 да ја достават потребната финансиска помош во сферата на здравството и се осврна на тоа дека во овие рамки ќе им се достави поддршка на граѓаните и на деловниот свет.

велејќи дека ќе бидат заштитени кршливите земји, министерот за трезор и финансии Берат Албајрак  нагласи дека земјите на Г-20 ветија споделба на искуства против можните шокови како и борба против истите.Слични вести