Епидемијата на Ковид-19 предизвикува сајбер напади

Штетните софтвери под наводните „реални карти за коронаврусот“ објавуваат лажни имфроамции и апликации

1395952
Епидемијата на Ковид-19 предизвикува сајбер напади

Стравот и сенизитивноста предизвикани од епидемијата на новиот тип на коронавирусот (Ковид-19), од страна на сајбер наѓачите се користи во лоши цели.

Со прогласувањето на Ковид-19 за панедмија, за сајбер напаѓачите се отворија нови порти за елспоатација на сензитивноста на граѓаните.

Имено покрај картите за Ковид-19 кои се објавуваат од страна на Светската здравствена организација (СЗО) и голем број здравствени организации и установи во врска со бројот на смртните случаи, заразените и текот на епидемијата, штетните софтвери под наводните „реални карти за коронаврусот“ објавуваат лажни имфроамции и апликации.

Со сабјер нападите кои се остваруваат со овие апликации се преземаат податоците на голем рој корисници.

Со лажните апликации се преземаат фотографиите, видеата, се овозможува пристап до камерите и микрофоните на кориниците на мобилните телефони кои ги користат и споделуваат овие апликации.

Во извештајот се истакнува дека сајбер напаѓачите кои се организираат преку социјалните медуми со измами, фишинг напади ги крадат податоците за кредитните картички и на тој начин се поготвуваат и планираат да ги продадат.

Со развојот на дигиталното банкарство и широката примена на мобилните апликации за банкарски услуги, овој пазар станува лесна мета за сајбер напаѓачите.

Корисниците треба да бидат сигурни во безбедноста на мобилните телефони и нивните аплиакции и постојаната ажурираност на банкарските апликации.Слични вести