СБ до крајот на годината од Турција очекува раст од 0,5 отсто

СБ го објави пролетниот извештај Економско ажурирање на Европа и Централна Азија 2020

1394835
СБ до крајот на годината од Турција очекува раст од 0,5 отсто

Светската банка (СБ) до крајот на годинава очекува раст на економијата на Турција од 0,5 отсто, додека на крајот на претстојните две години од 4 отсто.

СБ го објави пролетниот извештај Економско ажурирање на Европа и Централна Азија 2020.

Во извештајот се истакнува дека лани Турција со забрзувањето во личната потрошувачка постигна позитивен раст, додека ниската цена на нафтата го поддржува намалувањето на трошоците на извозната фактура.

Во извешајот за Економско ашурирање на Веропа и Централна Азија се изнесува прогнозата за економскиот раст на Турција во 2021 и 2020 година.

Според извештајот, регионалниот раст во 2020 како последица на новиот тип на коронавирусот (Ковид-19) ќе влезе во фаза на рецесија и се претпоставува дека ќе се движи од -4,4 до +2,8 отсто.Слични вести