ММФ: Епидемијата на новиот тип коронавирус ќе има сериозно влијание врз глобалната економија

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) предупреди дека епидемијата на новиот тип коронавирус (Ковид-19) ќе има сериозно влијание врз глобалната економија

1383474
ММФ: Епидемијата на новиот тип коронавирус ќе има сериозно влијание врз глобалната економија

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) предупреди дека епидемијата на новиот тип коронавирус (Ковид-19) ќе има сериозно влијание врз глобалната економија.

Мартин Мухлеисен, директор на одделот за стратегија, политика и испитување, во својот напис објавен на интернет страницата на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) привлече внимание дека разграничувањето на епидемијата на Ковид-19 на начин со којшто ќе се обезбеди доверба во врска со тоа дека економскиот шок е привремен, треба да претставува основна цел за владите.

Тој укажа и на тоа дека владите и банките презедоа претходно невидени мерки за обезбедување ликвидност за пазарите со нивно доведување во функционална состојба, како и на тоа дека чекорите коишто се фрлаат би можеле да бидат и над потребите. 

Мухлеисен рече: „За да остават силен ефект овие чекори треба да се фрлаат со меѓународна координација. Ако се даде одговор против кризата колку што е можно со подобро организирање во сферата на здравството, колку што е можно до поголема координација, ќе биде можно со толку голема брзина да се врати назад довербата.“

Привлекувајќи внимание и кон тоа дека финансиските институции се многу поотпорни и поспремни во споредба со периодот од пред глобалната финансиска криза од 2008-2009, Мартин Мухлеисен го рече следното: „Кризата се совпадна со период кога се надевам дека сме подготвени за еден ваков вид шок.“Слични вести