Минатата година турската економија оствари економски раст од 0,9 отсто

Економистите прогнозираа дека во 2019 година Турција ќе оствари економски раст од 0,6 отсто, а во последниот 4-ти квартал раст од 5 отсто

1368384
Минатата година турската економија оствари економски раст од 0,9 отсто

Минатата година турската економија оствари економски раст од 0,9 отсто.

Заводот за статистика на Турција (ТУИК) ги објави податоците на бруто домашниот производ (БДП) за минатата година кои се пресметуваат врз основа на методот на производство.

Според податоците, турската економија во 20019 година оствари раст од 0,9 отсто, додека во последниот квартал од 6 отсто.

Бруто домашниот производ (БДП) на Турција во 2019 година во споредба со претходната година постигна раст од 14,9 отсто и изнесуваше 4 трилиони 280 милијарди 381 милион турски лири.

Економистите прогнозираа дека во 2019 година Турција ќе оствари економски раст од 0,6 отсто, а во последниот 4-ти квартал раст од 5 отсто.Слични вести