Турција за 5 месеци оствари извоз на лешници од 1,3 милијарди долари

Еден квинтал (100 кг) стандардни природни лупени лешници беа продадени за 663 долари

1352511
Турција за 5 месеци оствари извоз на лешници од 1,3 милијарди долари

Турција од извозот на лешници во период од 5 месеци се стекна со прихди во износ од 1 милијарда 277 милиони долари.

Во писменото соопштение кое беше објавено од страна на Унијата за производи и извозници на лежници на Црноморската област беше истакнато дека во првите пет месеци на извозната сезона 2019-2020, односно од 1 септември до 31 јануари 2020 година, еден квинтал (100 кг) стандардни природни лупени лешници беа продадени за 663 долари.

Во истиот период, за возврат на извозот на 196 ијади 408 тони лешници, беа остварени приходи од 1 милијарда 277 милиони 753 илјади долари.

152 илјади 911 тони на лешниците беа извезени во земјите членки на ЕУ.

Во другите европски земји кои не се членки на ЕУ беше остварен извоз на лешници од 11 илјади 788 тони и приходи, во прекуокеанските земји 21 илјада 496 тони, во другите земји во светот: 10 илјади 213 тони лешници.Слични вести