Индексот на индустриското производство на Турција во ноември 2019 година оствари раст од 5,1 отсто

Институцијата за статистика на Турција (ТУИК) соопшти дека индексот на индустриското производство во месец ноември 2019 година на месечна база оствари раст од 5,1-отсто

1340336
Индексот на индустриското производство на Турција во ноември 2019 година оствари раст од 5,1 отсто

Индексот на индустриското производство во месец ноември 2019 година на месечна база оствари раст од 5,1-отсто.

Според податоците на Институцијата за статистика на Турција (ТУИК), месечниот раст во индустриското производство изнесува 0,7 отсто.

Најбрзиот годишен раст беше остварен во секторот на рударство и каменоломство.

Индексот на секторот на рударство и каменоломство во месец ноември 2019 година на годишна база, во споредба со истиот месец (ноември) претходната (2018) година, оствари раст од 7,2 отсто, додека индексот на индустриско производство раст од 5,3 отсто.

На месечна база пак, индексот на секторот на индустриско производство забележа раст од 1,1 отсто.Слични вести