Раст на индексот на економска доверба во Турција во декември 2019 година

Институцијата за статистика на Турција (ТУИК) соопшти дека индексот на економска доверба за месец декември 2019 година во споредба со минатиот месец, ноември, со раст од 2,6 отсто од 91,3 отсто се зголеми на 93,8 отсто

1331733
Раст на индексот на економска доверба во Турција во декември 2019 година

Индексот на економска доверба во Турција во месец декември 2019 година во споредба со минатиот месец со раст од 2,6 отсто од 91,3 отсто се зголеми на 93,8 отсто.

Институцијата за статистика на Турција (ТУИК) го соопшти индексот на економска доверба за месец декември 2019 година.  

Растот на индексот на економска доверба произлезе од порастот на индексите на доверба во потрошувачкиот сектор, реалниот сектор (производствената индустрија) и секторите на услуги, трговија на мало и градежништво.

Индексот на доверба во реалниот сектор во месец декември се зголеми на 108,7 отсто, индексот на доверба во секторот на услуги на 93,2 отсто, во секторот на трговија на мало на 102,6 отсто и во секторот на градежништво на 68,9 отсто.Слични вести