Берзата Истанбул неделата ја почна со раст

Банкарскиот индекс се искачи за 0,22 отсто додека индексот на холдинзите за 0,38 отсто.

1331820
Берзата Истанбул неделата ја почна со раст

Индексот БИСТ 100 на Истанбулската берза денот го започна со раст од 0,33 отсто и се искачи на ниво од 114.057,03 поени.

Индексот БИСТ 100 на Истанбулската берза до 373,41 поени и раст од 0,33 отсто се зголеми на 114.057,03 поени.

Банкарскиот индекс се искачи за 0,22 отсто додека индексот на холдинзите за 0,38 отсто.

Индексите на сите сектори започнаа со пораст, додека најмногу профит со 1,02 отсто обезбеди финансискиот лизинг и факторингот.

Гледано од технички аспект индексот БИСТ 100, нивото од 114,500 поени се стекна со позиција на отпорност. Во случај да се надмине ова ниво, тогаш постои голема веројатност да дојде до зајакнување на купувањето на акциите, истакнуваат аналитичарите посочувајќи дека нивото од 112.500 на преден план излегува како поддршка.Слични вести