Турција со извоз на цвеќиња во 83 земји оствари извоз од 110 милиони долари

Од цвеќињата најмногу се извезуваат каранфили

1328978
Турција со извоз на цвеќиња во 83 земји оствари извоз од 110 милиони долари

Турција лани оствари извоз на цвеќиња во 77 земји. Годинава со извоз на цвеќиња во 83 земји оствари извоз од 110 милиони долари.

Целта за идната година на секторот е извоз од 125 милиони долари.

Најголем пазар на секторот е Холандија. Вендаш по Холандија на второ место се наоѓа Узбекистан. Потоа по ред следуваат Велика Британија, Германија, Романија и Бугарија.

Годинава Турција почна да извезува цвеќиња и во Сингапур, Литванија, Белорусија.

Од цвеќињата најмногу се извезуваат каранфили.Слични вести