Турција, земја за која се очекува да оствари највисок раст во 2020 година

Според анкетата на „Блумберг“ („Bloomberg“) во која учествуваа странски економисти, Турција ги остави зад себе најбрзорастечките економии во светот како што се Кина и Индија, ѝ стана земја за која се  очекува да оствари највисок раст во 2020 година.

1322416
Турција, земја за која се очекува да оствари највисок раст во 2020 година

Турција стана земја за која се очекува да оствари највисок раст во 2020 година.

Според анкетата на „Блумберг“ („Bloomberg“) во која учествуваа странски економисти, Турција е најпозитивна земја по погледот на раст.

Во анкетата учествуваа аналитичари составени од раководители на капитал и експерти за стратегија.

Притоа, Турција ги остави зад себе најбрзорастечките економии во светот како што се Кина и Индија, ѝ стана земја за која се  очекува да оствари највисок раст во 2020 година.

Приближно 65 отсто од аналитичарите, прогнозираа (предвидоа) дека Турција ќе оствари највисок раст во 2020 година во светот.

Од аспект на погледот на раст, на второ место се најде Бразил.

Меѓу земјите за кои се очекува да остварат висок раст во 2020 година се наоѓаат и Мексико и Индонезија.

Инаку, турската економија во третиот квартал од годинава оствари раст од 0,9 отсто.Слични вести