Турција ги помина Германија, Италија и Норвешка од аспект на економскиот раст

Турција ги помина Јапонија која покажа раст од 0,1 отсто и Мексико

1316306
Турција ги помина Германија, Италија и Норвешка од аспект на економскиот раст

Турција со економскиот раст од 0,9 отсто во третиот квартал ги помина европските земји Германија, Италија и Норвешка.

Турција годинава со позитивното забрзување во третиот квартал постигна раст од 0,9 отсто.

Според извештајот за економските податоци кој беше објавен за третиот квартал, меѓу европските земји нема намалување на економскиот раст. Италија со 0,3 отсто, Германија со 0,5 отсто, Норвешка со 0,6 отсто покажаа понизок перформанс на економски раст во споредба со Турција.

Големо внимание привлече фактот дека Турција меѓу земјите членки на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) ги помина Јапонија која покажа раст од 0,1 отсто и Мексико која не покажа никаков раст.Слични вести