Од извозот на турски мед во периодот јануари-октомври 2019 се заработени над 18 милиони долари

Во периодот од 10 месеци во оваа (2019) година од Турција е остварен извоз на 4.146 тони мед и се заработени приходи во износ од 18 милиони 406 илјади 57 долари

1310338
Од извозот на турски мед во периодот јануари-октомври 2019 се заработени над 18 милиони долари

Од извозот на турски мед кој ја засладува устата на луѓето ширум светот, во перидот јануари-октомври 2019 година, а 10 месеци се заработени приходи во износ од 18 милиони 406 илјади 57 долари.

Според податоците на Унијата на извозниците од источноцрноморската област (ДКИБ или DKİB), во периодот од 10 месеци во оваа (2019) година од Турција е остварен извоз на 4.146 тони мед и се заработени приходи во износ од 18 милиони 406 илјади 57 долари.

На прво место на пазарот на извоз на мед од Турција се наоѓа Германија на која во наведениот период од 10 месеци (јануари- октомври) и се продадени 1.461 тон мед и се заработени приходи во износ од 5 милиони 722 илјади 981 долар.

На второ место во извозот на турски мед се наоѓаат Соединетите Американски Долари (САД) со остварен извоз од 3 милиони 498 илјади 668 долари, трета е Саудиска Арабија со 2 милиони 457 илјади 255 долари, четврт Кувајт со 1 милион 27 илјади 169 долари и на петтото место се наоѓа Австрија со 582 илјади 870 долари.Слични вести