Во Анталија соборен рекордот на сите времиња во бројот на руските туристи

Анталија оваа година во периодот од 1 јануари до 31 октовмри, за 10 месеци, пречека вкупно 5 милиони 414 илјади 602 руски туристи со што е соборен рекордот на сите времиња

1302769
Во Анталија соборен рекордот на сите времиња во бројот на руските туристи

Во Анталија на средоземноморскиот брег, едниот од најзначајните туристички центри на Турција, оваа (2019) година во периодот од 1 јануари до 31 октовмри, за 10 месеци, се пречекани 5 милиони 414 илјади 602 руски туристи со што е соборен рекордот на сите времиња.

Анталија, се истакнува како привлечен центар каде што се излегува на историска прошетка низ овдешните антички градови и кој ги привлекува и маѓепсува посетителите со морето, песокта и сонцето, извонредно убавите заливи, кањоните, пештерите и водопадите, со што пречекува милиони туристи.

Анталија се наоѓа меѓу првите места кои што се избираат за одмор од страна на туристите, а исто такасе споменува со безброј соборените рекорди и од аспект на бројот на посетители.

Така, во бројот на странските туристи кои го посетија градот оваа (2019) година во периодот од 1 јануари до 31 октовмри, за 10 месеци, во споредба со истиот десет месечен период минатата (2018) година е остварен раст од 17,4 отсто.

Според тоа, Анталија во наведениот период, за 10 месеци, во оваа година го посетија вкупно 14 милиони 136 илјади 150 странски туристи.

На дневна и месечна база во бројот на туристи кои дојдоа во градот е соборен рекордот на сите времиња, а најбројни беа руските туристи. 

Минатата (2018) година Анталија ја посетија вкупно 4 милиони 801 илјада, а во периодот од 1 јануари до 31 октомври 4 милиони 681 илјада 299 руски туристи.

Во периодот од 10 месеци (1 јнуари-31 октомври) оваа година пак, од Русија во Анталија пристигнаа 5 милиони 414 илјади 602 туристи.Слични вести