Турција за 5 месеци оствари извор на свежо грозје во износ од 120 милиони долари

Според добиените информации од Униите на извозниците од Егејската област, од Турција во периодот од 1 јуни до 31 октомври, за 5 месеци е остварен извоз на свежо грозје во износ од 120 милиони долари

Турција за 5 месеци оствари извор на свежо грозје во износ од 120 милиони долари

Извозот на свежо грозје од Турција за 5 месеци оваа година, во споредба со истиот период од 5 месеци минатата година, со раст од 15 отсто изнесува 120 милиони долари.

Според добиените информации од Униите на извозниците од Егејската област, од Турција во периодот од 1 јуни до 31 октомври, за 5 месеци е остварен извоз на свежо грозје во износ од 120 милиони долари.

Во истиот период од 5 месеци минатата (2018) година, од извозот на свежо грозје беа заработени девизни средства во износ од 103 милиони долари, додека од реализираниот извоз за 5 месеци оваа година е остварен раст во извозот од 15 отсто.

Земји во кои беше извезено најмногу свежо грозје се Русија, Украина и Германија.Слични вести