Рекорден број на посетители во Кападокија во периодот јануари-октомври 2019

Во Кападокија каде што минатата година беа дочекани рекорден број посетители од 2 милиони 949 илјади 542 туристи, за 10 месеци во оваа година е постигнат нов рекорд со 3 милиони 292 илјади 109 туристи.

Рекорден број на посетители во Кападокија во периодот јануари-октомври 2019

Музеите и културно-историските знаменитости на Кападокија едниот од најзначајните туристички центри на Турција, кој се наоѓа во близина на главниот град Анкара, во периодот јануари-октомври, за 10 месеци,  го посетија 3 милиони 2929 илјади 109 туристи.

Во Кападокија каде што минатата година беа дочекани рекорден број посетители од 2 милиони 949 илјади 542 туристи, за 10 месеци во оваа година е постигнат нов рекорд со 3 милиони 292 илјади 109 туристи.

Подрачјето на Кападокија ги привлекува туристите со извонредните природни конусни облици наречени Самовилски оџаци, долините покриени со природни карпести облици, подземните населби-градови, историски манастири, хотели пештери во вдлабени карпи, летање со балони со топол воздух и со безброј други активности. 

Кападокија кадешто се очекуваше во 2019 година да дојдат 3 милиони посетители оваа бројка е надмината во период од 10 месеци, уште пред да заврши годината. Слични вести