Раст на индексот на доверба на потрошувачите во Турција во јуни 2019

Институцијата за статистика на Турција (ТУИК) соопшти дека индексот на доверба на потрошувачите во месец јуни 2019, во спроедба со истиот месец минатата (2018) година оствари раст од 4,3 отсто

1221826
Раст на индексот на доверба на потрошувачите во Турција во јуни 2019

Индексот на доверба на потрошувачите во јуни оваа (2019) година во споредба со истиот месец минатата (2018) година оствари раст од 4,3 отсто.

Институцијата за статистика на Турција (ТУИК) го соопшти индексот на доверба на потрошувачите  за месец јуни 2019 година.

Сезонски прилагодениот индекс на доверба на потрошувачите кој што се пресметува од анкетните резултати на трендот на потрошувачите во соработка на Институцијата за статистика на Турција (ТУИК) и Централната банка на Република Турција, во јуни оваа (2019) година во споредба со истиот месец минатата (2018) година постигна раст од 4,3 отсто.

Според тоа, вредноста на индексот во мај изнесуваше 55,3 отсто, додека во јуни се зголеми на 57,6 отсто.

Индексот на очекуваната финансиска состојба на домаќинството, во наведениот месец исто така се зголеми за 5,9 отсто и изнесува 78,3 отсто.Слични вести